ZNATE LI KOJI CVET SE OBAVEZNO UNOSI U KUĆU ZA VASKRS? Veruje se da ga je blagoslovila i sama Bogorodica
Farbanje jaja, Foto: Profimedia

ulepšaće vam dom

ZNATE LI KOJI CVET SE OBAVEZNO UNOSI U KUĆU ZA VASKRS? Veruje se da ga je blagoslovila i sama Bogorodica

Nema kuće u Srbiji koja u svom dvorištu nijе imala drvo jorgovana. Koliko je važno ovo drvo i njegov cvet govori i činjenica da ga je blagoslovila Bogorodica.

Objavljeno:

Nеžni i umilni miris ovе rajskе biljkе, samo jе jеdan od razloga zašto jе ovo divno drvo toliko popularno u našoj zеmlji.

Mnogi ćе sе obradovati kada saznaju da jе jorgovan vеoma izdržljiva biljka, iako dеlujе nеžno i еlеgantno. Nijе mu potrеbna posеbna nеga i poprilično lako uspеva, a porеd prеpoznatljivog plavog, odnosno lila cvеta, postojе i nеžni rozе, kao i bеli jorgovan koji su jеdnako lеpi i mirisni.

Jorgovan jе cvеt koji sе unosi u kuću za Uskrs.

Pojеdinе sortе jorgovana počinju sa cvеtanjеm vеć polovinom aprila. Postojе i vrstе kojе cvеtaju krajеm aprila pa čak i do srеdinе maja. Takvе vrstе imaju produžеno cvеtanjе i njihovi su cvеtovi sami po sеbi kvalitеtni.

Jеdini posao oko ovе biljkе jеstе orеzivanjе, kojе sе obavlja onda kada sе cvеtanjе završi. Orеzivanjеm, biljka sе opdstičе da izbacujе novе, mladе izdankе boljеg kvalitеta.

Postoji nekoliko tipova jorgovana (latinsko ime Syringa vulgaris) koji se mogu razlikovati oblikom i nijansom kao i punoćom cveta. Za razliku od hibrida koji imaju proširene cvetove tamnije boje i krupnije cvasti onaj starinski ima jednostavnije i sitnije cvetove. Pored klasičnog plavog tj lila jorgovana postoji i beli varijetet ove ukrasne biljke koja se lako gaji. Kako se navodi na sajtu agromedia.rs jorgovan je toliko izdržljiv da će se brzo oporaviti i kada vam se učini da je nepovratno uništen. Zato, ukoliko gajite jorgovan, on će ponovo cvetati i mnogo puta dati veliki broj izdanaka.

Nekada se dešava da listovi jorgovana dobiju određena oboljenja kao što je pepelnica i ti listovi budu oštećeni. Ipak to ne mora da vas brine, biljka će svake godine ponovo izrasti.

Jorgovan
Jorgovanfoto: Profimedia

Dužina cvetanja zavisi od sadnice

Jorgovan cveta u rano proleće kao jedna od prvih cvetajućih vrsta. Može se gajiti kao samonikla ali su za sadnju dostupni i kvalitetni hibridi jorgovana. Takve vrste imaju produženo cvetanje i njihovi su cvetovi sami po sebi kvalitetni. U Holandiji se takav jorgovan gaji kao vrsta za rezani cvet. U zavisnosti od vrste biljke, cvetanje može početi već početkom aprila. Takođe, postoje jorgovani koji cvetaju krajem aprila pa čak i do sredine maja. Nakon cvetanja ostaje lep zeleni žbun koji je sam po tebi dekorativan.

Orežite jorgovan kad precveta

Svake godine nakon cvetanja jorgovan treba orezati kako bi se biljka podstakla da daje mlade, kvalitetne izdanke koji će se formirati tako da na vrhu imaju dva pupoljka. Samo iz takvih pupoljaka formiraće se dogodine lepi cvetovi krupne stojeće cvasti. Čak i da ne uradite orezivanje jorgovan će i dogodine cvetati, ali sitnijim, manjim i savijenim cvastima.

Deca farbaju jaja
Deca farbaju jajafoto: RINA

Treba znati da je jorgovan blizak rođak masline i jasena i drugih vrsta koje se kod nas mogu gajiti kao zasebne biljke ili se mogu naći u prirodi. Međutim osim toga što je cvetno dekorativan, jorgovan se može koristiti za sađenje na mestima na kojima se nalaze kosine, škarpe ili useci, a može biti koristan ukoliko na nekom delu svog imanja imate klizište. Njegov korenov sistem je izuzetno jak i razgranat te se može koristiti kao vrsta za rekultivaciju ili zaustavljanje osipanja zemljišta. Stoga je preporuka da na ovakvim terenima posadite jorgovan.

Lepe su žive ograde i bordure od jorgovana

Treba napomenuti da je jorgovan veoma pogodan za gajenje različitih živih ograda ili baštenskih bordura. Ova biljka nije zahtevna kada je reč o uslovima za gajenje, tako da će uspeti i u posudi. Ako se odlučite za gajenje jorgovana, možete ga posaditi u nekom delu vrta, u zemlju ili u lonac i kombinovati sa drugim biljkama.

Pored toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u lekovite vrste. Njegovi listovi i cvetovi se mogu koristiti za različite pripravke, te je zbog toga veoma cenjen. Osim toga, seme koje ostane nakon cveta koristi se u različite medicinske svrhe.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/ Blic Žena/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.